+46 703 40 19 18 info@dockan.se

Snabbladdare i Dockan Marina

27 jun, 2022

Dockan Marina installerar snabbladdare för elbåtar

För att möta det växande intresset för eldrivna båtar och därmed infrastruktur för laddning i hamnar har Dockan Marina i Malmö installerat en snabbladdare i gästhamnen. Nu hoppas Dockan Marina att fler ska få upp ögonen för fördelarna med eldrivna båtar.

Tillgång till laddstruktur kritiskt

Business Region Göteborg konstaterade nyligen i en rapport att övergången till elbåtar har stor potential, men att begränsningar finns i infrastrukturen för laddning, inte minst vid dagsturer. Med snabbladdare i utflykts- och gästhamnar kan räckvidden ökas väsentligt och utvecklingen påskyndas. Detta är också en fråga som drivs av RGS, Riksföreningen Gästhamnar Sverige.

Snabbladdare i Dockan Marina, Malmö

Dockan Marina i Malmö vill vara del av att driva utvecklingen vidare och i april 2022 kom den nya snabbladdaren på plats.

”Hållbarhetstänk är viktigt för oss i Dockan Marina och vi ser hur elbåtarna kommer starkt och då måste vi hjälpa till. Som cityhamn är vi ett attraktivt besöksmål för båtfolk och då vill vi att man ska kunna snabbladda båten här. Man ska självklart kunna köra sin elbåt från Köpenhamn till Malmö, gå upp på stan en runda och sedan komma tillbaka till sin fulladdade båt innan man åker hem till Köpenhamn igen”, säger hamnkapten Anders Lindskog.

Laddning på 2-3 timmar

Snabbladdaren med app-baserad betalservice finns vid en servicebrygga på östra sidan av marinan och den kan ladda två båtar samtidigt. Snabbladdaren fungerar som en service för såväl båtägare med fast plats i Dockan Marina som besökande gäster med eldrivna båtar.

De allra flesta elbåtar för fritidsbruk kan fulladdas på under två timmar. Snabbladdaren kan ladda elbåtar med Typ-2 uttag och med max 22 KW.

Anders Lindskog tror på elbåtarnas framtid och ser fram emot mindre buller och avgaser i hamnmiljön. Han hoppas att många båtägare från Sverige och Danmark ska upptäcka den nya snabbladdaren i sommar.

För mer information kontakta hamnkapten Anders Lindskog på telefon 0703 40 19 18 eller info@dockan.se.